Leesmenu 28 mei

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 28 mei. 

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 28 mei  – Dagtekst

Judas pleegt zelfmoord

3 Judas, de man die Jezus uitgeleverd had, hoorde over het besluit om Jezus te doden. Toen kreeg hij spijt van wat hij gedaan had. Hij bracht de 30 zilveren munten terug naar de priesters en de leiders van het volk. 4 Hij zei: ‘Ik heb iets slechts gedaan! Ik heb iemand uitgeleverd die onschuldig is. En nu wordt hij gedood!’ Maar de priesters en de leiders zeiden: ‘Dat is niet ons probleem. Zoek dat zelf maar uit.’
5 Toen gooide Judas de zilveren munten in de tempel en ging weg. Daarna maakte hij een eind aan zijn leven door zich op te hangen.

Middaggebed: Matteüs 27:3-5

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Judas krijgt berouw over zijn verraad

Judas Iskariot: een van Jezus’ vertrouwelingen, leerling vanaf het begin en penningmeester die de kas beheerde, hoort dat zijn verraad van Jezus een groot succes is geworden. Jezus schijnt zelfs al ter dood veroordeeld te zijn. Maar dan slaat Judas de schrik om het hart. Dit gaat te ver! Dat mag niet gebeuren, zegt hij tegen de priesters en leiders van het volk. ‘Deze man is onschuldig’. Het verradersloon dat hij heeft ontvangen, interesseert hem niet meer. Zijn hart bloedt vanwege zijn schuldbesef.

Waarom verhangt Judas zich? Hij had God toch om vergeving kunnen vragen? Hij was degene door wie God in vervulling liet gaan wat over Jezus was besloten van oudsher? Het is goed mogelijk dat hij teruggedacht heeft aan de vervloeking die volgens Deuteronomium 27:25 op iemand rust ‘die een geschenk aanneemt om iemand te doden en onschuldig bloed te vergieten.’ Hij kon Jezus en diens Vader in de hemel voor zijn gevoel niet meer onder ogen komen. Maar zijn schuld heeft hij beleden.

Opmerkelijk is dat de geestelijk leiders volgens de oude wet tegen Judas hadden moeten optreden en hem ter dood brengen in plaats van Jezus. Het is ont-zet-tend wat hier gebeurt…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 28 mei.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.