Leesmenu 28 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 28 november.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 28 november – Dagtekst

Jesaja moet kiezen voor de Heer

11 Toen sprak de Heer mij moed in en zei: ‘Je moet niet meedoen met de mensen van je volk. 12 Zij zeggen dat andere volken samenwerken om hun kwaad te doen. Maar jij moet dat niet zeggen. Zij zijn overal bang voor, maar jij hoeft niet bang te zijn. 13 Alleen ik, de machtige God, ben heilig. Ik ben de enige voor wie je angst moet voelen en voor wie je eerbied moet hebben.
14 Ik ben een heilige God, bij mij ben je veilig. Maar ik kan ook gevaarlijk zijn! Net zo gevaarlijk als een steen waaraan je je stoot, een rots waarover je struikelt, of een kuil waar je in valt. Ik zal zorgen dat de leiders van Israël en Juda zullen struikelen, en dat de inwoners van Jeruzalem zullen vallen. 15 Veel mensen zullen struikelen en vallen. Dan zullen ze ernstig gewond raken of door vijanden gevangen worden genomen.’

Morgengebed: Jesaja 8:11-14

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Gods zorg voor Jesaja

“Waar je mee omgaat, word je mee besmet,” zegt een oud spreekwoord. God wist dat al lang. Hij ziet ook het risico dat Jesaja loopt, door dag in dag uit het gezucht en gejammer van de Judeeërs aan te moeten  horen. Misschien laat hij zich te veel meeslepen door de collectieve angst van zijn volksgenoten voor de legers van Aram en koning Pekach van Israël?

De Heer van de hemelse machten weet maar al te goed, dat zijn profeet Jesaja net als ieder ander mens ook maar een kind van zijn tijd is.

Daarom bindt Hij  Jesaja nog eens op het hart, afstand te houden van doemscenario’s waarover iedereen het op straat heeft. Hij hoeft geen angst of vrees te hebben voor wat er staat te gebeuren.

God de Heer zegt tegen Jesaja – en ieder die zijn woorden leest – dat Hij de enige is in het hele universum is, die ieder wezen ontzag inboezemt tegenover wie Hij zich openbaart als almachtige Rechter, Heer en Meester. Werkelijk niets ontgaat hem in de wereld die Hij zelf geschapen heeft.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 28 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van € 25 als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm