Leesmenu 28 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 28 oktober.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 28 oktober – Dagtekst

De Heer beschermt ons

De Heer bevrijdt ons
5 Ik verlang naar de Heer,
ik wacht op hem,
ik vertrouw op zijn woorden.
6 Ik verlang naar de Heer,
meer dan een nachtwaker verlangt naar de ochtend,
naar het licht van de nieuwe dag

Avondgebed: Psalm 130:4-6

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling, ©Nederlands Bijbelgenootschap 2004/2007.

Meditatie

Verlangen naar God

Verlangen naar God: de hunkering naar zijn nabijheid. Dat kan een mens nachten uit z’n slaap houden. Omdat het (samen)leven maar niet wil lukken. Omdat alles je bij de handen afbreekt. Omdat oude wonden zijn opengehaald. Iedereen kent donkere periodes in zijn leven waaraan hij liever niet herinnerd wordt.

Het besef schuldig te zijn tegenover God, tegenover anderen die je tekort gedaan hebt, leidt tot zelfbeschuldiging en soms helaas tot zelfvernietiging. Zo diep ingrijpend kunnen duistere krachten en machten je leven beheersen en ruïneren.

Wat maakt dan dat je God weer onder ogen durft te komen? Dat je uitkijkt naar het licht van een nieuwe morgen, zoals nachtwakers altijd uitzien naar het eerste gloren van de dag?

Het is de stem van God die je in de diepste diepten weet te vinden en je uitnodigt op weg te gaan naar hem. Psalm 130 is daarom een pelgrimslied. Een lied voor onderweg.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 28 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm