Leesmenu 28 september

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 28 september.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 28 september – Dagtekst

God spreekt tegen Ezechiël

1 Hij zei tegen mij: ‘Mensenkind, sta op! Dan zal ik tegen je spreken.’

2 En terwijl God dat zei, kwam zijn geest in mij. Ik kreeg de kracht om op te staan. En ik hoorde God spreken.

God stuurt Ezechiël naar de Israëlieten

3 God, de Heer, zei tegen mij: ‘Mensenkind, ik wil jou naar de Israëlieten sturen. Naar dat ongehoorzame volk dat tegen mij in opstand gekomen is. De Israëlieten hebben zich tegen mij verzet, net zoals hun voorouders. 4 Ook hun kinderen zijn ongehoorzaam en eigenwijs. Daarom stuur ik jou naar hen toe. Jij moet namens mij tegen hen spreken.
5 Misschien willen de Israëlieten niet naar je luisteren. Want ze blijven zich maar tegen mij verzetten. Toch moeten ze weten dat er een profeet bij hen geweest is.
6 En jij, mensenkind, je hoeft niet bang voor hen te zijn. Zelfs als ze dreigende woorden spreken, en zelfs als ze je kwaad willen doen, hoef je geen angst te hebben. Wees niet bang voor hen, ook al verzetten ze zich.
7 Zeg tegen hen wat ik aan jou verteld heb. Misschien luisteren ze wel, maar misschien ook niet. Want ze zijn erg ongehoorzaam.

Morgengebed:  Ezechiël 2;1-7

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

De kracht van het boek Ezechiël

Ezechiël wordt geboren in de tijd dat koning Josia van Juda de boekrol in de tempel vindt, circa 622 voor Christus (2. Kon. 22). Geboren in een priestergeslacht is dit jongetje voorbestemd om priester te worden. Maar, nauwelijks volwassen, wordt hij met duizenden volksgenoten door Nebukadnessar in ballingschap gevoerd (597 voor Christus). Op dat moment heeft koning Jojachin nog maar amper de kroon op zijn hoofd gezet.

Een jaar of vier later openbaart God zich aan Ezechiël. Hij moet zijn volksgenoten  waarschuwen voor hun naderende ondergang en de vernietiging van Jeruzalem (in 586 v.Chr.).

Wanneer hij zijn eerste visioen krijgt, is hij nog maar net dertig jaar oud. Dat visioen zet zijn leven voorgoed op de kop.

God stuurt hem in de voetsporen van Jeremia naar zijn ongehoorzame en eigenzinnige volksgenoten. Geen prettige job voor Ezechiël. Maar God bemoedigt hem nadrukkelijk: wat er ook gebeurt, hij hoeft nooit bang te zijn, omdat God hem beschermt, zoals Hij altijd zijn profeten beschermt tot hun tijd op aarde voorbij is…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 28 september.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm