Leesmenu 29 april

Leesmenu 29 april opent met Psalmen 139. Een Psalm uit de bundel van David. Een lied dat de ervaring uitdrukt van de altijd durende aanwezigheid van de Eeuwige in ons bestaan. Al vanaf de verborgen aanvang van ons leven. In alles wat we zijn, hebben, denken en kunnen. Huub Oosterhuis heeft in zijn ‘150 Psalmen vrij’ twee versies opgenomen van Psalmen 139. Elke keer wanneer ik die lees, ontroert mij de intensiteit waarmee hij deze psalm heeft doorleeft en aan ons teruggeeft. Zo trof mij de volgende quote uit versie A van Psalmen 139:

Uit Psalmen 139A

(…) Ik zou één woord willen spreken, ooit, dat waar en van mij is, dat draagt wie ik ben, dat het houdt en rechtop staat als een mens die mij aankijkt en zegt: Ik ben jouw zuiverste zelf, vrees niet, versta mij, ik ben. Nooit komt het over mijn lippen. Maar jij hebt het al verstaan? Ben jij dan dieper stilte dan mijn verstomdheid in mij, ben je zelveloos in mijn aanwezig dat je het zuchten en kreunen hoort dat ik zelf niet kan horen? (…) Dit fragment is afkomstig uit: Huub Oosterhuis, Psalmen 139, pag. 250 – 251, ‘150 Psalmen vrij’, 3e druk. Utrecht 2011.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.