Leesmenu 29 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. e Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 29 december.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 29 december -Dagtekst

Twee engelen met een boodschap

6 Toen zag ik opnieuw een engel. Die engel vloog hoog in de lucht. Hij had een boodschap die geldt voor altijd en eeuwig. Die moest hij laten horen aan de mensen op aarde, mensen uit de hele wereld, van alle volken en talen. 7 Met luide stem riep hij: ‘Heb eerbied voor God en vereer hem, want de dag van zijn oordeel is gekomen. Eer de God die de hemel en de aarde gemaakt heeft, de zee en de waterbronnen.’
8 Daarna kwam er een tweede engel, die riep: ‘Aan de macht van de grote stad Babylon is een einde gekomen. De stad leek op een hoer die iedereen verleidde. Maar nu is haar tijd voorbij.’

Morgengebed: Openbaring 14:6-8

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap en Katholieke Bijbelstichting.

Meditatie

Niets is wat het lijkt

Het boek Openbaring toont ons een wereld waarin niets is wat het lijkt… De mensen gaan hun gang net als anders. Ze doen de dingen die ze leuk en belangrijk vinden. Ze zijn spiritueel of religieus, maar wie heeft oog voor hoe het echt gaat met Gods wereld?

In de hemel zijn de voorbereidingen voor de komst van Gods nieuwe wereld al in volle gang. Johannes ziet nu twee engelen klaar staan met twee verschillende boodschappen.

De eerste heeft een boodschap die voor altijd en eeuwig geldt. Het is de boodschap van het evangelie. Vers 7 maakt duidelijk wie God is, waarvoor Hij staat en wat Hij van plan is met deze wereld. Wie gehoor geeft aan deze oproep, mag voortaan leven in Gods nieuwe wereld. Die wordt gered van het oordeel.

Wie Gods redding voor zichzelf niet nodig vindt, kiest uiteindelijk ook voor de consequenties van een leven zonder God. Voor hen is de boodschap van de tweede engel. Daarin staat de naam Babel symbool voor het politieke en economische hart, van een wereld zonder God en het woord hoer voor de verleiding van geld en macht.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 29 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm