Leesmenu 29 juni

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 29 juni.

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Deel dit bericht via Twitter

Leesmenu 29 juni  – Dagtekst

Israël moet de Judeeërs vrijlaten

9 Toen het leger van Israël terugging naar Samaria, kwam een profeet van de Heer hun tegemoet. Hij heette Oded.
Oded zei tegen het leger van Israël: ‘De Heer, de God van jullie voorouders, was woedend op het volk van Juda. Daarom heeft hij ervoor gezorgd dat jullie hen konden verslaan. Maar jullie hebben je vreselijk gedragen tegenover hen! Jullie hebben heel veel mensen in Juda en Jeruzalem gedood.10 En nu willen jullie ook nog mensen daarvandaan als gevangenen meenemen. Jullie willen hen als slaven en slavinnen voor je laten werken!
Trouwens, jullie zijn zelf ook schuldig! Jullie hebben ook dingen gedaan die de Heer, jullie God, slecht vindt.11 Luister dus naar mij! Stuur de gevangenen terug naar Juda. Want de Heer is boos op jullie.’

Morgengebed: 2 Kronieken 28: 9-11

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Broedermoord

Onder koning Achaz gaat het bergafwaarts met het volksdeel Juda. De twintigjarige opvolger van zijn vader Jotam deinst er zelfs niet voor terug zijn zonen te offeren, zoals de buurvolken doen. Het volk doet mee met deze gruwelpraktijken. De woede van de Heer, zijn God is ontzagwekkend. Er breekt oorlog uit.

Aram (het huidige Syrië) valt Juda aan. Ook de Edomieten en Filistijnen slaan hun slag. Het trieste dieptepunt is echter dat hun eigen broeders van het volksdeel Israël een bloedbad aanrichten onder de Judeërs. En wat nog van het volk over is, wordt afgevoerd als slaven naar Samaria. Dat gebeurt onder aanvoering van koning Pekach (737 v.Chr. tot 732 v.Chr), zoon van Remaljahu.

Maar dit gaat God te ver. Wat gaat Hij doen?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 29 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.