Leesmenu 29 oktober
Introductie
Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 29 oktober. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 29 oktober.
Morgengebed lezing
Keer terug naar Morgengebed
Middaggebed lezing
Keer terug naar Middaggebed
Avondgebed lezing
Keer terug naar Avondgebed
Nachtgebed
Keer terug naar Nachtgebed
NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.
Leesmenu 29 oktober – Dagtekst
Jeruzalem, ik vergeet je nooit
1 We woonden bij de rivieren van Babel
en we huilden,
want we dachten aan Jeruzalem.
2 We maakten geen muziek meer,
we hingen onze harpen aan een boom.3 Maar van onze vijanden moesten we vrolijk zijn.
Ze zeiden: ‘Zing voor ons over Jeruzalem,
zing een vrolijk lied.’
4 Maar dat konden we niet,
zingen over de Heer in het land van de vijand.Nachtgebed: Psalm 137:1-4
De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal, ©Nederlands Bijbelgenootschap 2014
Meditatie
Heimwee naar de heilige stad
“By the rivers of Babylon, there we sat down | there we wept, when we remembered Zion”. Het gebeurt niet vaak dat een psalm een week lang een topnotering krijgt in de Nationale Hitparade. Toch is dat gebeurd in 1978, met een bijna letterlijke weergave van Psalm 137 waarmee de Duitse discogroep Boney M ‘de Bühne’ op ging.
Boney M heeft dit lied gecoverd van de Jamaicaanse reggaeband The Melodians. Die hadden er in 1970 een statement mee willen maken uit protest tegen hun slavenverleden.
Psalm 137 is geschreven ten tijde van de Babylonische ballingschap, ergens tussen 538 en 539 v. Chr. Het is een aangrijpende psalm, geboren vanuit een donker heimwee naar een leven in vrijheid en vreugde in hun vaderland. Met een brok in hun keel dachten de Joden in hun slavenbestaan terug aan Sion: hun geliefde en heilige stad, die ze in puin moesten achterlaten.
Bijzonder zijn ook de profetische woorden waarmee Psalm 137 afsluit. God heeft zijn volk bij monde van de profeet Jesaja voorgehouden dat Hij niet boos zal blijven. Dat Hij zijn relatie met hen zal voortzetten op een nieuwe basis. En dat Hij hun vijanden zal straffen (Jes. 49 en 50). Deze herinnering is al die tijd levend gehouden: we komen ooit weer thuis.
Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 29 oktober.
©Elise G. Lengkeek
Wist je dat…
Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.
* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm