Leesmenu 29 september

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 29 september.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 29 september – Dagtekst

God gaat Israël straffen

God waarschuwt de mensen in de bergen

1 De Heer sprak opnieuw tegen mij. Hij zei: 2 ‘Mensenkind, kijk in de richting van de bergen van Israël. En vertel de mensen die daar wonen, wat er gaat gebeuren. 3 Zeg tegen hen dat ik een leger op hen afstuur. En dat ik de plaatsen waar ze offers aan de afgoden brengen, zal vernietigen. 4-5 De altaren op die plaatsen zal ik verwoesten. En ik zal ervoor zorgen dat ze zelf dood neervallen voor de afgodsbeelden. Overal op de grond zullen hun botten liggen. 6 Al hun steden zullen verwoest worden, en de offerplaatsen zullen worden verlaten. De altaren worden volledig vernield, en de afgodsbeelden worden kapotgeslagen. Er blijft helemaal niets over van wat de mensen in Israël gemaakt hebben. 7 En hun doden zullen niet te tellen zijn. Dan zullen ze eindelijk begrijpen dat ik de Heer ben.

Avondgebed:  Ezechiël 6:1-8

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Inspiratie voor een onmogelijke taak

Hoe kom je aan kracht voor een onmogelijke taak? Een job waartegen je enorm opziet?

God heeft nu Ezechiël uitgekozen om zijn volk tot de orde te roepen, voor het definitief te laat is. Hij volgt min of meer Jeremia op, uit wiens mond hij al het nodige heeft gehoord over wat God van plan is, als het volk hem blijft negeren.

Ezechiël zal ook zelf de verzengende kracht van dat oordeel in zijn eigen lichaam en ziel ervaren. Hij moet veel symbolische handelingen verrichten. Binnenkort zal zelfs zijn vrouw sterven.

Wat geeft Ezechiël de kracht en inspiratie die hij nodig heeft, om Gods woordvoerder te zijn tegenover zijn spottende en eigenwijze volksgenoten? Hij krijg alvast een glimp te zien van Gods heiligheid, grootheid en majesteit. Ezechiël is daar enorm van onder de indruk. Bovendien spreekt God hem ook steeds heel direct aan met ‘mensenkind’, als Hij het woord tot hem richt.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 29 september.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm