Leesmenu 3 april

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 3 april. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Nota bene: Met een (gratis) account  op www.debijbel.nl kun je ook andere vertalingen aanklikken, bijvoorbeeld de NBV21. Daarnaast heb je direct toegang tot allerlei achtergrondinformatie over bijbelse onderwerpen. 

Leesmenu 3 april  – Dagtekst

De 3e ontmoeting met de opgestane Heer

4 Dat was al de derde keer dat de leerlingen Jezus zagen nadat hij was opgestaan uit de dood.

Jezus spreekt met Petrus

15 Na het eten begon Jezus tegen Simon Petrus te spreken. Hij zei: ‘Simon, zoon van Johannes, houd je van mij, meer dan de andere leerlingen?’ Petrus antwoordde: ‘Ja Heer, u weet dat ik van u houd.’ Toen zei Jezus: ‘Zorg dan goed voor mijn volk, zoals een herder voor zijn kudde zorgt.’
16 Voor de tweede keer vroeg Jezus: ‘Simon, zoon van Johannes, houd je van mij?’ Petrus antwoordde: ‘Ja Heer, u weet dat ik van u houd.’ Toen zei Jezus: ‘Pas dan goed op mijn volk, zoals een herder op zijn schapen past.’
17 En voor de derde keer vroeg Jezus: ‘Simon, zoon van Johannes, houd je van mij?’ Petrus werd verdrietig, omdat Jezus het voor de derde keer vroeg. Hij zei: ‘Heer, u weet alles. U weet dat ik van u houd!’ Toen zei Jezus: ‘Zorg dan goed voor mijn volk, zoals een herder voor zijn schapen zorgt.’
18 Jezus zei verder: ‘Luister heel goed naar mijn woorden: Toen je jong was, kon je zelf beslissen waar je naartoe ging. Je ging overal heen waar je wilde. Maar als je straks oud bent, zal dat anders zijn. Dan zul je je handen uitsteken en anderen zullen ze vastbinden. Ze zullen je als gevangene meenemen, naar een plaats waar je niet heen wilt.’ 19 Daarmee bedoelde Jezus dat Petrus om zijn geloof gedood zou worden, tot eer van God.
Toen zei Jezus tegen Petrus: ‘Volg mij.’

Middaggebed: Johannes 21:24-29

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De 3e ontmoeting met Jezus

Het is de 3e keer dat Jezus zijn leerlingen opzoekt. Hij presenteert zich ze aan de oever van het meer van Galilea als een hongerige reiziger die om een vis vraagt en vervolgens met zijn opdracht om het net uit te werpen de vissers met een geweldige visvangst verrast.

Een opbrengst die hen meteen herinnerd zal hebben die eerste wonderbaarlijke visvangst zoals beschreven staat in Mat.4:18-22, Marc.1:16-20, Luc.5:1-1. Deze vissers hebben genoeg gevangen om er ruimschoots hun gezinnen mee te onderhouden.

Jezus maakt Petrus’ opdracht officieel bekend

Petrus gelooft Johannes onmiddellijk als die zegt dat ‘die man’ Jezus is. Maar hij weet nog niet dat Jezus hier is met een missie voor hem, Petrus.

Petrus kreeg zijn opdracht al eerder van Jezus: jij zult de rots worden waarop Ik Mijn gemeente (Mijn kerk) ga bouwen (Mat. 16:18). Maar Petrus heeft Jezus vlak voor zijn dood officieel tot 3x keer toe heeft verloochend.

Voordat Hij zijn leerlingen er op uit stuurt als afgezanten en getuigen (apostelen, zoals ze met het Griekse woord worden genoemd), wil Hij Petrus’ opdracht in het bijzijn van de anderen als getuigen officieel bekrachtigen,

Daarom vraagt Jezus nu van Petrus tot 3 keer toe een officiële en onvoorwaardelijke liefdesverklaring. Petrus beseft dat hij daarmee ook voor zijn eigen kruisdood tekent!

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 3 april

©Elise G. Lengkeek
Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.