Leesmenu 3 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 3 augustus.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.(Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan! )

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 3 augustus – dagtekst

Job zwijgt liever

 Job antwoordde:

4 ‘Ik ben onbelangrijk.
Wat moet ik nog zeggen?
Laat ik mijn mond maar houden.
5 Ik heb al te veel gezegd,
laat ik nu maar zwijgen.’

Avondgebed: Job 40:3-5

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal, © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

God roept Job ter verantwoording

Er hangt een ongemakkelijke stilte. Jobs vrienden zijn uitgepraat. Alles is immers gezegd? Ook de jongste, Elihu, wacht af wat nu er gaat gebeuren. Maar Job zwijgt. Zesendertig keer heeft Job gevraagd God e spreken. Nu verbreekt God het stilzwijgen: Hij manifesteert zich in een storm, zoals Hij ooit bij Mozes deed (Ex. 14:21).

Hij confronteert Job met zijn almacht als Schepper van alle dingen. Overigens niet zonder humor: Job krijgt een stoomcursus over Gods ontzagwekkende creativiteit in zijn schepping en over de manier waarop God die onderhoudt (Pawson 2007, 516). Denkt Job nu werkelijk dat hij God met raad en daad bij kan staan, alleen omdat hij zich niet bewust is van enige schuld? Nu voelt Job zich letterlijk met de mond vol tanden staan. “Laat ik mijn mond maar houden,” besluit hij.

Waar is Jobs weerbaarheid? Waarom stelt hij geen vragen aan God?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 3 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.