Leesmenu 3 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 3 december.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 3 december – Dagtekst

De enige escape

7 In die beslissende tijd
zullen de mensen het oog op hun Schepper richten,
uitzien naar de heilige God van Israël.

Avondgebed: Jesaja 17:7

 De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

Thuiskomen van een koude kermis

Israël denkt dus te kunnen leunen op  eigen afgoden. En op de nutteloze bondgenootschappen die het volk moeten beschermen tegen zijn vijanden. Tevergeefs, zo zal blijken: het volk zal worden beroofd van alles waar het ooit  trots op was. De steden van Israël zullen zo leeg en stil zijn als een woestijn (vers 11).

God is gekrenkt in zijn eer en liefde en zijn volk heeft harde lessen te leren. Hij schakelt daarvoor volken in, die zijn oordeel over Israël moeten voltrekken. Is het dan wel eerlijk dat God die volken daarna de wacht aanzegt en hen zo hard aanpakt?

Uit de verzen 7 en 8 van Jesaja 17 blijkt dat Gods liefde niet alleen bestemd zal blijven voor het volk Israël. Die zal uitgaan naar ieder mens, ieder volk dat zich – op welk moment dan ook – tot God bekeert. Dat geldt ook voor alle genoemde volken die Israël hebben aangevallen.

Maar wie macht van God heeft gekregen over anderen en overmoedig wordt en bijvoorbeeld denkt de machtige God van het volk Israël niet te hoeven respecteren en eren, die komt pas echt van een koude kermis thuis…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 3 december.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm