Leesmenu 3 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 3 juli. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 3 juli.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 3 juli  – Dagtekst

Het volk wordt gevangengenomen

20 De Babyloniërs namen alle mensen die nog in leven waren, als gevangenen mee naar Babel. Daar moesten zij als slaven voor de Babyloniërs werken. Ze bleven daar gevangen totdat de koning van Babylonië verslagen werd door de koning van Perzië.

De grond krijgt rust

21 In de wet van de Heer staat dat de grond in Juda elke zeven jaar rust moet krijgen. Niemand mag er dan zaaien en oogsten. Maar al heel lang hadden de mensen zich niet aan die wet gehouden. Toen het volk in Babylonië gevangen zat, kreeg de grond van het land Juda eindelijk rust. Na zeventig jaar rust waren de fouten van het volk weer goedgemaakt. Zo gebeurde er wat de profeet Jeremia namens de Heer gezegd had.

Morgengebed: 2 Kronieken 36 verzen 20-21

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Geduld of oordeel?

Het boek 2 Kronieken is uit. Gaat het in dit boek nu om Gods geduld met zijn halsstarrige, onhandelbare volk of om zijn wraak en oordeel? Het antwoord hangt af van de vraag door welke bril ik lees. Hoe kijk ik naar God? Heb ik Hem zelf leren kennen als de Eeuwige, die oneindig goed is en geduldig? Of zie ik alles wat er met en om mij heen gebeurt als een vorm van straf of oordeel?

Sint Benedictus leerde zijn monniken de Bijbel lezen zoals koeien hun gras tot zich nemen: met aandacht, tijd en een onderzoekend hart om het gelezene in alle rust te herkauwen. Hij spreekt van lectio divina (goddelijke lezing).

Daartoe nodigt ook 2 Kronieken 36 uit. Het hoofdstuk beschrijft het droevig lot van het volk dat zijn God verwerpt: hun Herder, Rechter en Toeverlaat. Doordat het volk al Gods waarschuwingen via zijn profeten blijft negeren, gebeurt wat de profeet Jeremia eerder heeft voorspeld: koning Nebukadnessar voert het volk in ballingschap naar Babel.

Wat betekent deze straf voor Gods relatie met zijn oogappel Israël?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 3juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.