Leesmenu 3 mei

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 3 mei.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 3 mei  – Dagtekst

Het lied van Mozes en het lam

1 Toen zag ik in de hemel opnieuw een belangrijk en wonderlijk teken. Ik zag zeven engelen die de mensen moesten straffen. Ze hadden zeven straffen bij zich. Dat waren de laatste straffen van God, want daarna zou zijn woede voorbij zijn.
2 Ik zag ook iets dat leek op een zee van glas, die schitterde als vuur. Op die zee van glas stonden mensen. Het waren de mensen die gewonnen hadden van het beest en van zijn beeld. Zij hadden het teken met het getal van zijn naam nooit gedragen.
Die mensen hadden harpen waarop ze muziek maakten voor God.3 En ze zongen het lied van Gods dienaar Mozes, en het lied van het lam:

‘Heer, machtige God,
u doet geweldige dingen.
U bent koning van alle volken,
uw oordeel is eerlijk en betrouwbaar.
4 Iedereen heeft eerbied voor u,
iedereen eert uw naam,
want alleen u bent heilig.
Alle volken zullen voor u knielen,
want zij zien alle goede dingen die u doet.’

Nachtgebed: Openbaring 15: 1-4

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Symboliek die boekdelen spreekt

In deze scènewisseling treden alle gelovigen van vroeger en nu aan: Joden en niet-Joden. Ze hebben met hun geloof en vertrouwen hun leven gebouwd op God en op Jezus’ verzoeningsoffer voor hun zonden.

Net als het Israël van toen vieren ze hun verlossing en overwinning op het monsterlijk kwaad aan de voet van de zee, op een podium van glas vermengd met vuur. Dat beeld doet denken aan de betreding van de Rode Zee, bij de eerste uittocht uit Egypte, nadat God zijn volk Israël had verlost uit de macht van de farao (Ex. 15 en Ps. 74:13-14. Ps. 105:23-38).

Het overwinningslied dat ze zingen, lijkt veel op dat van Mozes aan de voet van de Rode Zee (Ex. 15). Maar het krijgt er een dimensie bij…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 3 mei.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.