Leesmenu 3 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 3 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 3 oktober – Dagtekst

De Heer helpt mij

26 Heer, voor trouwe mensen bent u trouw,
voor goede mensen bent u goed,
27 voor eerlijke mensen bent u eerlijk.
Maar voor slechte mensen bent u een vijand.
28 U bevrijdt mensen die onderdrukt worden.
Maar mensen die zichzelf geweldig vinden,
die maakt u onbelangrijk.

29 Heer, mijn God, u brengt licht in mijn leven.
U helpt me als ik het moeilijk heb.
30 En als u mij helpt, kan ik alles.
Dan kan ik een leger aanvallen,
dan kan ik een stad veroveren.

Nachtgebed:  Psalm 18:26-30

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Geloof dat ijzersterk maakt

Net als Job, de onkreukbare hoofdfiguur van het gelijknamige bijbelboek, vindt David van zichzelf dat hij eerlijk is. En rechtschapen. David beweert niet dat hij zonder zonden is. Hij wil alleen zeggen dat hij niets heeft gedaan, wat zo’n brute aanval van zijn vijanden zou rechtvaardigen.

Hij herinnert God eraan dat hij, in tegenstelling tot zijn vijanden, er alles voor over heeft om naar Gods wil te leven. Dat hij steeds zijn oor te luisteren legt naar de diepere bedoeling van Gods regels. Hij erkent dat het volgen van die weg alleen maar een goede uitkomst oplevert.

En toch zit hij telkens opnieuw in de nesten. De boeken 1 en 2 van Samuel geven een goed beeld van zijn vele tegenslagen op weg naar het beloofde koningschap.

Wat is de kracht van Davids geloof?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 3 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm