Leesmenu 3 oktober

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begintDe Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 3 oktober.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 3 oktober – Dagtekst

Een waardeloze wijnstok

Dit zeg ik, God, de Heer: Zoals het hout van de wijnstok net als ander hout uit het bos in het vuur wordt gegooid, zo zal het Jeruzalem vergaan. Ik zal me tegen de inwoners keren. Zij zijn één keer ontkomen aan het vuur, maar een nieuw vuur zal hen vernietigen. Als ik mij tegen hen keer, zullen zij inzien dat ik de Heer ben. Ik maak van hun land een wildernis, omdat zij mij ontrouw zijn geworden. Dat heb ik, God, de Heer, besloten.’

Morgengebed:  Ezechiël 15:6-8

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999.

Goed genoeg om verbrand te worden

Het volk Israël leeft er nog steeds vrolijk op los.  Ze aanbidden tal van afgoden en draaien er hun hand niet voor om zichzelf te verrijken ten koste van hun naaste. De (valse) profeten hebben immers gezegd dat ze niets te vrezen hebben!  En Jeruzalem is nog altijd  het kloppend hart van hun trots en glorie.  Alleen is daar opnieuw die vervelende priester Ezechiël met zijn onheilsprofetieën. Nu krijgt het volk  weer te horen dat ze een waardeloze wijnstok zijn; alleen nog goed genoeg om verbrand te worden….

Waarom?  

Een wijnstok zonder vrucht is waardeloos. De wijngaardbouwer zal hem uit zijn grond rukken na herhaalde pogingen hem vruchtbaar maken. Zo is er ook maar één alles overheersende reden voor Gods woede vanwege zijn wijnstok Israël: hun ontrouw, hun ongehoorzaamheid en spot met God en Zijn geboden. Met Zijn Woord en alle zegen die daarmee verbonden is. Keer op keer zijn ze gewaarschuwd, maar ze wanen zich nog altijd veilig in het idee dat ze hoe dan ook Gods kostbare wijnstok zijn.

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.