Leesmenu 30 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 30 december.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 30 december- Dagtekst

De uitnodiging voor het feestmaal

9 Daarna zei een engel tegen mij: ‘Schrijf op: ‘Gelukkig zijn de mensen die uitgenodigd zijn voor het feestmaal op de bruiloft van het lam.’ Dat heeft God gezegd, en het is betrouwbaar.’
10 Ik knielde om de engel te eren, maar die zei: ‘Doe dat niet! Je mag alleen God eren. Want ik ben een dienaar, net zoals jij en de andere christelijke profeten. Die profeten kennen Gods plannen omdat Jezus ze aan hen bekendgemaakt heeft.’

Avondgebed: Openbaring 19:9-10

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Een bruiloftsmaal voor een lam?

Johannes is overdonderd door de indrukwekkend lichte verschijning van deze engel. Hij valt op z’n knieën om hem te eren. Maar die weerhoudt Johannes. Hij kent zijn plaats tegenover God en tegenover de mens: hij is, net als Johannes ‘in dienst’ bij dezelfde Heer. En hij acht zichzelf zeker niet hoger dan de profeten, aan wie God zijn plannen via Jezus bekend heeft gemaakt.

Hij komt Johannes vertellen wat er gaat gebeuren met de mensen die God heeft uitgenodigd, voor de koninklijke maaltijd ter ere van ‘de bruiloft van het lam’.

Een lam dat bruiloft viert: dat is een opmerkelijk beeld. Dit Lam vertegenwoordigd de onschuld en volmaakte zachtmoedigheid van de Zoon van God, Jezus Christus. En dit lam is ‘geslacht'(geofferd)!. Geslacht, om de schuld van de hele mensheid tegenover de Schepper van hemel en aarde te niet te doen.

Nu gaat het Lam dus trouwen! Het belooft de bruiloft van het heelal te worden. De Kerk is zijn bruid (vers 7). Dat is beeldspraak waarmee Israel, het volk van God, wordt aangeduid, samen met alle gelovigen van alle plaatsen en tijden. Deze bruid is het tegenbeeld van de hoer die Babylonië wordt genoemd (Op. 17:1-18).

Maar de boodschap reikt verder…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 30 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm