Leesmenu 30 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 30 juli.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 30 juli

Job was altijd eerlijk

35-40 Ik heb nooit de akker van een ander afgepakt.
Ik heb nooit geoogst op het land van een ander.
Aan de mensen die op mijn land werkten, gaf ik loon.
Ik liet ze niet van de honger sterven.
Als het niet waar is wat ik zeg,
dan zullen er doorns op mijn akkers staan in plaats van koren,
dan zal er onkruid groeien in plaats van graan.

Job wil nu een antwoord van God

Ik zou willen dat er iemand echt naar me luisterde.
Alles wat ik gezegd heb, is de waarheid.
Laat de machtige God nu maar reageren,
laat hij zijn aanklacht maar opschrijven.
Ik zal die woorden aan iedereen laten zien,
ik zal ze trots met me meedragen,
zoals een koning zijn kroon draagt.
Ik kan precies aan God vertellen wat ik gedaan heb.
Ik kan trots zijn op mezelf.’Zo eindigde de toespraak van Job.
Morgengebed Job 31:35-40

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan Bijbel in Gewone Taal, © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Job daagt God uit

Job speelt hoog spel in hoofdstuk 31. Hij is zo overtuigd van zichzelf, zijn eigen gelijk en zijn goede bedoelingen, dat hij ervoor tekent. Bovendien daagt hij God uit hem te antwoorden. Dat uitdagen heeft iets dwingends. Het zal en het moet nu gebeuren. Job is er klaar voor. Hij zal zitting houden en laat de Ontzagwekkende dan maar komen met zijn antwoord.

Het is zeker Gods hartenwens dat mensen tot hem bidden, bij hem hun nood klagen en met hem hun zorgen willen delen. Dat heeft Job ook tot nu toe steeds gedaan. Maar hij treedt nu God als een gelijke tegemoet en denkt daar ook nog mee in zijn recht te staan. Dat Job zo ver gaat, gedreven door angst en woede en frustratie, is heel begrijpelijk. En hoe verleidelijk is het niet om – als je ten einde raad bent – God ter verantwoording te roepen?

Hoe reageert God op die uitdaging?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 30 juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.