Leesmenu 30 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 30 november.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 30 november – Dagtekst

Een lied voor de Heer

De Heer zal zijn volk bevrijden

1 Als de nieuwe koning komt, zal iemand van Gods volk zeggen:

‘Ik wil u danken, Heer.
U bent kwaad op mij geweest,
maar dat is nu voorbij.
U geeft mij weer moed.
2 God, u bent mijn redder,
op u vertrouw ik.
Ik ben niet bang meer,
want u geeft mij kracht, Heer.
U beschermt me,
u hebt me bevrijd.’

Avondgebed: Jesaja 12:1-2

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Gods voorbereiding op een tweede uittocht

Jesaja merkt op hoe zijn volksgenoten zo vertrouwd zijn met de macht van geld en status, dat ze God niet meer nodig hebben. Hun godsdienst bestaat slechts nog uit lege rituelen in de tempel. De sociale misstanden zijn echter schrijnend. Voor arme mensen is er geen ruimte in deze samenleving. Ze worden uitgebuit.

In dat geestelijk klimaat moet Jesaja God afwisselend slecht en goed nieuws brengen. Zo begint ook hoofdstuk 12 met het goede nieuws van een prachtig danklied voor Gods redding en ontferming. Daarin is de echo te horen  van het lied van Mozes in Exodus 15, vlak na hun vertrek uit Egypte, wanneer het volk door de drooggevallen Rietzee is getrokken en de ondergang meemaakt van de farao met zijn soldaten.

De profeet Jesaja begint te begrijpen dat God bezig is een tweede exodus voor te bereiden. Maar nu een geestelijke uittocht uit het slavenbestaan in een wereld die geregeerd wordt door list en bedrog in alle nuances.

Die uittocht zal in de verre toekomst plaatsvinden. Onder leiding van de nieuwe Koning, de beloofde Redder.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 30 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm