Leesmenu 30 september

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 30 september.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 30 september – Dagtekst

De mensen zullen doodsbang zijn

23 Het land is vol moordenaars, en de stad is vol geweld. Daarom zal ik vijanden sturen om de inwoners gevangen te nemen. 24 Ja, ik stuur wrede volken naar het land toe. Zij zullen de huizen in bezit nemen en de heilige plaatsen vernielen. Dan hebben de machtige mensen in Israël niets meer om trots op te zijn. 25 Iedereen zal doodsbang zijn. En iedereen zal verlangen naar vrede. Maar er zal nergens vrede zijn. 26 De ene ramp volgt op de andere. Het ene slechte bericht komt meteen na het andere. De mensen vragen aan de profeten wat er zal gebeuren. Maar de profeten weten het niet. De priesters kunnen niet zeggen wat de mensen moeten doen. En de leiders van het volk kunnen geen raad meer geven. 27 De koning heeft alle moed verloren, en de bestuurders zijn in paniek. Het hele volk beeft van angst. Zo zal ik de Israëlieten straffen voor hun misdaden. Ik zal met hen doen wat zij zelf met anderen gedaan hebben. Dan zullen ze eindelijk begrijpen dat ik de Heer ben.’’

Morgengebed:  Ezechiël 7:23-27
De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Krijgt het volk wat het verlangt?

Ezechiël zet met veel bezieling de taak voort van de profeet Jeremia: het volk waarschuwen in opdracht van de Heer, zijn God. Net als in de tijd van  Jeremia vraagt de koning, de profeet, de priester en de oudsten om raad, maar volgt liever zijn eigen hart als de raad hem niet bevalt.

Het Woord van God is voor het volk Israël altijd het richtinggevende woord geweest van hun grote Leider. Maar nu ze volharden in hun ongehoorzaamheid, keert datzelfde Woord zich tegen hen. Het volk krijgt eindelijk waar het zo naar verlangd heeft: een leven zonder God. Een leven waarin ze worden achtervolgd door rampen en geweld; waarin ze geen rust meer vinden om te genieten van een gezond en gezegend bestaan in welvaart en vrede.

De koning en zijn hofhouding, de priesters en profeten: geen van hen doet iets met de goede raad die God nog steeds geven wil via Ezechiël. Die betekent niets in hun ogen. Maar er komt een dag dat ze snakken naar goede adviezen. Niemand van hen zal dan door zijn eigen wijsheid een bruikbare oplossing weten voor de uit de hand gelopen problemen.

Zijn volk zit op ramkoers en zijn leiders zijn niet te vermurwen om die koers te wijzigen. Dat gaat God echt aan het hart.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 30 september.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm