Leesmenu 31 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 31 december.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 31 december- Dagtekst

God spreekt

5 God, die op zijn troon zat, zei: ‘Ik maak alles nieuw.’
Hij zei tegen mij: ‘Schrijf op wat ik zeg. Want mijn woorden zijn betrouwbaar en waar.’6 Toen zei hij: ‘Alles is nu voorbij. Ik ben het begin en het einde. Mensen die dorst hebben, geef ik te drinken. Ik geef ze water dat eeuwig leven geeft. 7 Mensen die het kwaad overwinnen, zullen het eeuwige leven krijgen. Want zij zullen mijn kinderen zijn, en ik zal hun God zijn.
8 Maar mensen die ontrouw aan mij zijn en niet moedig volhouden, die sterven een tweede keer. Die zullen eeuwig moeten lijden in de zee van vuur en giftig gas. Net als alle leugenaars en moordenaars, net als mensen die verboden seks hebben, mensen die aan toverkunst doen, en mensen die andere goden vereren.’

Morgengebed: Openbaring 21:5-8

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Het ultieme BEGIN en EINDE

“Ik ben het begin’ en ‘Ik ben het einde,” zegt Jezus Christus over zichzelf. De Griekse grondtekst gebruikt hier de letters Alpha en Omega. Zij vormen de beginletter en eindletter van het Griekse alfabet.

Deze letters staan symbool voor de werkelijkheid die Jezus Christus benoemd: Hij is de oorsprong en het doel van alle zichtbare en onzichtbare dingen in de hemel en op de aarde. (Zie Joh. 1:1-5)

Hij is het begin van de dagen en het einde van de tijd. Dus: alle dagen van mijn leven komen mij toe uit zijn hand. Voor ik ga slapen, leg ik wat vandaag is gebeurd weer terug in zijn hand. Dat vervult mij elke dag opnieuw met vrede en rust.

Nu het jaar ten einde loopt, mag ik dat opnieuw doen. En datgene waar ik in het komende jaar tegenop zie, onder zijn aandacht brengen. Door ervoor te danken of ervoor te bidden. En om kracht te putten uit de wetenschap dat Hij heeft beloofd alle dagen van mijn leven bij mij te blijven.

Ieder mens wordt persoonlijk uitgenodigd om deze vrede te ontvangen in vertrouwen op de Almachtige, de Eeuwige, de God bij wie iedereen welkom is.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 31 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm