Leesmenu 31 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 31 juli.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 31 juli

God geeft mensen een nieuwe kans

God geeft mensen een nieuwe kans
23 Misschien zal dan een engel de zieke helpen,
één van al die duizenden engelen
die aan de mensen vertellen wat God wil.
24 De engel zal medelijden met de zieke krijgen.
Hij zal tegen God zeggen: ‘Laat hem niet doodgaan,
daar is helemaal geen reden voor, laat hem vrij.’25 Dan wordt de zieke weer zo sterk als vroeger,
hij wordt weer jong, hij krijgt weer kracht.
26 Hij bidt tot God, en God luistert naar hem.
Dan dankt hij God, en hij juicht van vreugde
omdat God hem heeft gered.27 Hij is blij, en zegt tegen iedereen:
‘Ik heb veel fout gedaan,
maar God heeft me daar niet voor gestraft.
28 Hij heeft me niet laten sterven.
Ik mag weer van het leven genieten.’29 Dat doet God voor mensen, steeds opnieuw.
30 Hij haalt ze bij de donkere dood vandaan,
hij geeft ze weer leven en licht.
Morgengebed: Job 33:23-30

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan Bijbel in Gewone Taal, © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Een cruciale wending

Een vierde vriend mengt zich nu in de discussie. Zijn naam is Elihu: dat betekent ‘Hij is ‘mijn God’. Hij heeft alle partijen aangehoord en al die tijd gezwegen. Nu de andere drie vrienden zijn uitgepraat, neemt hij het woord.

In zijn jeugdig enthousiasme verdedigt Elihu met felheid zijn eigen standpunten. Hij is woedend op Job omdat die in zijn ogen zichzelf rechtvaardiger acht dan God. Wat Elihu naar voren brengt, geeft een cruciale wending aan het boek Job. De waarheid die God zelf later aan Job openbaart, onderstreept Elihu nu al: Hij grijpt in wanneer Hij dat wil. Niet wanneer Job Hem dat gebiedt!

Nadat Elihu in hoofdstuk 32 zijn opwachting heeft gemaakt, zet hij in hoofdstuk 33 de toon. En die is fundamenteel anders dan van de overige vrienden. Hij gaat niet zachtzinnig om met Job, maar hij blijft liefdevol. Ook veegt hij de vloer aan met het onbegrip van de drie andere vrienden.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 31 juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.