Leesmenu 4 juni

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 4 juni. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 4 juni.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 4 juni  – Dagtekst

Wat is liefde?

4 Liefde is: geduldig en vriendelijk zijn. Liefde is: niet jaloers zijn, niet vertellen hoe goed je bent, jezelf niet belangrijker vinden dan een ander.
5 Liefde is: een ander niet beledigen, niet alleen aan jezelf denken, geen ruzie maken en geen wraak willen nemen.
6 Liefde is: blij worden van het goede, en een hekel hebben aan het kwaad.
7 Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden.
De liefde zal nooit verdwijnen

8 Ooit zal er niet meer gesproken worden in vreemde klanken. Ooit zal er geen geheime kennis meer zijn. Ooit zullen mensen geen boodschap van God meer vertellen. Maar de liefde zal nooit verdwijnen.

Avondgebed: 1 Korintiërs 13:4-8

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Liefde op het eerste gezicht?

Paulus heeft het hier over liefde. Welke liefde bedoelt hij? In ieder geval heeft hij het hier niet over de lichamelijke, erotische liefde. Of liefde die erop uit is een ander voor je karretje te spannen, of liefde omwille van de lieve vrede. Paulus verstaat de kunst van de retorica: de kunst van de welsprekendheid, een betoog met spanning en gevoel voor stijl opbouwen. Zijn lofzang op de liefde volgt namelijk op de situatie die in de kerk ontstaat, wanneer liefde in de onderlinge verhoudingen ontbreekt.

Liefde: een geschenk met eeuwigheidswaarde

Paulus belicht een heel ander aspect van de liefde, namelijk de belangrijkste gave die de heilige Geest aan gelovigen heeft gegeven. Een geschenk met eeuwigheidswaarde, vergeleken met de gaven van profetie en het spreken in klanktaal, staat de liefde met stip op nummer 1. Paulus beschrijft hier niet de emotie die liefde in zich draagt,  maar een besluit van het hart om Gods liefde handen en voeten te geven in onze relaties en in de wereld om ons heen.

Wat heb je nodig om echt gelukkig te worden?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 4 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.