Leesmenu 4 mei

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 4 mei. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 4 mei  – Dagtekst

De hoer is de grote stad Babylon

15 Verder zei de engel: ‘Je zag dat de hoer bij rivieren zat. Die rivieren zijn de mensen uit de hele wereld, van alle volken en talen. 16 De tien hoorns van het beest zijn de tien koningen. Het beest en die koningen zullen de hoer gaan haten. Ze zullen haar alles afpakken, ze zal naakt zijn. Ze zullen haar vlees eten, en haar in brand steken. 17 Zo voeren ze Gods plan uit. Want God zorgt ervoor dat de tien koningen hun macht aan het beest geven, en dat ze hetzelfde doel hebben. Ze zullen het beest gehoorzamen totdat alles gebeurd is wat God gezegd heeft.’ 18 Ten slotte zei de engel: ‘De hoer die je zag, dat is de grote stad die heerst over de koningen op aarde.’

Nachtgebed: Openbaring 17:15-18

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Dodenherdenking

Leesmenu 4 mei viert Dodenherdenking mee. Twee minuten stilte.  Op dat moment rouwen we niet alleen om de gesneuvelde soldaten en onschuldige oorlogsslachtoffers. Maar ook de vervolgde christenen van alle plaatsen en tijden die het leven lieten en laten om hun geloof in Jezus Christus. Al deze doden staan, samen met de dierbare doden binnen ieders eigen levenskring, met dodenherdenking op in onze herinnering. Elk jaar opnieuw.

Meditatie

Symboliek die boekdelen spreekt

Dodenherdenking. Twee minuten stilte ‘voor hen die vielen’, elk jaar opnieuw. We staan net lang genoeg stil om ons te herinneren dat onze vrijheid duur gekocht is. Vrijheid van denken is in een deel van de wereld niet (meer) mogelijk. In de oorlog die dat veroorzaakt, zijn (en worden) ook veel mensen vervolgd met een andere overtuiging of geaardheid dan ‘de rest’.

Sinds dit hoofdstuk uit het boek Openbaring is geschreven, is het er niet veel beter op geworden in de wereld. Dronken van alle ellende die zij heeft aangericht, is de hoer uit Johannes’ droom. Zij is het ontluisterend tegenbeeld van de maagd Maria, de moeder van Jezus. En van Jezus’ kerk, zijn ‘lichaam’, gevormd door al die gelovigen van alle tijden en plaatsen. Maar de hoer heeft zelf ook vijanden: ze wordt uiteindelijk mishandeld en omgebracht. Er blijven doden vallen totdat het doek definitief valt. God alleen waarom, hoe en wanneer…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 4 mei.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.