Leesmenu 4 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 4 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 4 oktober – Dagtekst

De woorden van de Heer zijn goed

8 De wet van de Heer is volmaakt,
zijn wet geeft mensen weer kracht.
De woorden van de Heer zijn betrouwbaar,
het zijn wijze lessen voor jonge mensen.

9 De opdrachten van de Heer zijn goed,
ze geven mensen vreugde.
De regels van de Heer zijn duidelijk,
ze geven mensen nieuwe kracht.

10 De woorden van de Heer zijn volmaakt,
en ze gelden voor altijd.
De wetten van de Heer zijn betrouwbaar,
ze zijn allemaal goed.
11 Ze zijn meer waard dan het zuiverste goud,
ze zijn beter dan de zoetste honing.

Morgengebed:  Psalm 19:8-11

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Over het wonder van Gods wet

David heeft als herder heel wat dagen en nachten met zijn kudde schapen doorgebracht in de open lucht. Hij heeft de prachtige sterrenhemel vaak genoeg bewonderd en de mooiste zonsop- en ondergangen meegemaakt. Nachtenlang heeft hij Gods almacht overpeinsd en er zich over verbaasd hoe goed God is.

Hij kan niet anders dan er een mooi lied over maken. Over de zon, de maan en de sterren die door andere volken worden verheerlijkt als goden. Voor David spreken de hemellichamen boekdelen over Gods almacht en majesteit, Dat onderschrijft ook de apostel Paulus later in zijn brief aan Romeinen. (Rom. 1:19-20).

Het tweede onderwerp waarover David moet vertellen, is over het wonder van de Wet. Bij het woord ‘wet’ denken velen al gauw aan ordehandhaving, het inperken van vrijheid en opgelegde sancties na wetsovertredingen. Alsof een wet alleen maar bedoeld is om mensen te beperken.

Maar David heeft ontdekt dat er in de Wet een schat aan mogelijkheden ligt verborgen. Het is in zijn ogen beter dan goud: Gods richtlijnen zijn veiligheidslijnen, die maken dat zijn geliefde mensen de verraderlijke klippen en valkuilen van het kwaad tijdig onderkennen. Zodat ze tijdens hun levenstocht zichzelf en anderen niet verwonden of in de afgrond storten (zie ook Spr. 1:4 en Ps. 119).

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 4 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm