Leesmenu 5 april – Schortelwoensdag

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 5 april.

Vandaag is het Schortelwoensdag of Schorselwoensdag: de woensdag voor Pasen. Deze dag wordt zo genoemd omdat het klokgelui wordt opgeschort tot en met Stille Zaterdag.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie. 

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 5 april  – Dagtekst

Jezus is uit de dood opgestaan

22 Luister naar wat ik jullie vertel over Jezus uit Nazaret. Jezus is door God gestuurd. Hij heeft machtige wonderen gedaan en bijzondere dingen laten zien. Dat kon hij doen omdat God hem de kracht daarvoor gaf. Dat weten jullie. 23 Toch hebben jullie Jezus laten doden. Jullie hebben hem aan ongelovigen uitgeleverd en die hebben hem aan het kruis gehangen. Dat had God allemaal van tevoren bepaald.
24 Maar Jezus is uit de dood opgestaan, God heeft hem uit de dood teruggehaald. De dood kon hem niet vasthouden. 25 David zegt daarover in de heilige boeken: «Ik denk altijd aan God. Er kan mij niets ergs gebeuren, want hij is dicht bij mij. 26 Daarom ben ik blij. Ik juich en zing. Ik blijf op God vertrouwen, zelfs als ik sterf. 27 Want God zal mij terughalen uit de dood. Hij zal ervoor zorgen dat mijn lichaam bewaard blijft. 28 God leert mij hoe ik moet leven. En hij maakt me gelukkig, omdat hij dicht bij mij is.»

Middaggebed: Handelingen 2:22-28

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Het Feest van de Eerstelingen

Het moment dat de heilige Geest zich in Zijn volle kracht openbaart in het hart van de gelovigen, is met zorg gekozen: op het  Pinksterfeest waar joden vanuit de hele toenmalige wereld naar toe zijn gekomen om er met geloofsgenoten het Feest van de Eerstelingen te vieren.  Op dit feest werd van oudsher de eerste oogst van graan en de eerstelingen van het vee aan God geofferd. Dat gebeurde op de 50-ste dag na Pesach. Vandaag gaat de Geest vele eerstelingen oogsten die tot geloof komen in Jezus.

Petrus brengt het Goede Nieuws

Petrus neemt tijdens die vergadering het woord. Hij spreekt met gezag; niet langer als  leerling, maar samen met de andere 11 leerlingen in zijn rol als apostel (getuige, ambassadeur van Jezus Christus). Hij confronteert de joden in Jeruzalem met wat ze hebben gedaan met Jezus, hun messias. Hoe dat al die tijd voorzien was in Gods plan, maar waarvoor ze ook volledig verantwoordelijk bleven.  Tegelijkertijd hoort ook de rest van de wereld voor het eerst het Goede Nieuws over Jezus’ verlossingswerk.

Er is hoop voor iedereen die gelooft in Jezus

De heilige Geest inspireert Petrus tot een toespraak die de harten van veel joden aan die de kruisiging van Jezus hebben bewerkt of toegejuicht raakt. Nu hun ogen opengaan, weten ze zich geen raad van schaamte en verdriet. Maar Petrus wijst ze de weg:er is hoop voor iedereen die Jezus aanneemt als de messias, de Verzoener van zijn zonden, de Weg tot God, wordt gered. Hij roept de joden op zich te bekeren, hun zonden te belijden en zich te laten dopen.

Gods nieuwe wereld en Afspraak is voortaan niet meer alleen voor de joden van het volk Israël,  maar voortaan ook voor de niet-joden over heel de wereld!

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 april

©Elise G. Lengkeek
Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.