Leesmenu 5 april

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 5 april. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Nota bene: Met een (gratis) account  op www.debijbel.nl kun je ook andere vertalingen aanklikken, bijvoorbeeld de NBV21. Daarnaast heb je direct toegang tot allerlei achtergrondinformatie over bijbelse onderwerpen. 

Leesmenu 5 april  – Dagtekst

Jezus is uit de dood opgestaan

22 Luister naar wat ik jullie vertel over Jezus uit Nazaret. Jezus is door God gestuurd. Hij heeft machtige wonderen gedaan en bijzondere dingen laten zien. Dat kon hij doen omdat God hem de kracht daarvoor gaf. Dat weten jullie. 23 Toch hebben jullie Jezus laten doden. Jullie hebben hem aan ongelovigen uitgeleverd en die hebben hem aan het kruis gehangen. Dat had God allemaal van tevoren bepaald.

24 Maar Jezus is uit de dood opgestaan, God heeft hem uit de dood teruggehaald. De dood kon hem niet vasthouden. 25 David zegt daarover in de heilige boeken: «Ik denk altijd aan God. Er kan mij niets ergs gebeuren, want hij is dicht bij mij. 26 Daarom ben ik blij. Ik juich en zing. Ik blijf op God vertrouwen, zelfs als ik sterf. 27 Want God zal mij terughalen uit de dood. Hij zal ervoor zorgen dat mijn lichaam bewaard blijft. 28 God leert mij hoe ik moet leven. En hij maakt me gelukkig, omdat hij dicht bij mij is.»

Middaggebed: Handelingen 2:22-28

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Het feest van de eerstelingen

Het moment dat de heilige Geest zich openbaart in het hart van de gelovigen, is met zorg gekozen: op het Pinksterfeest waar Joden vanuit de hele toenmalige wereld naar toe zijn gekomen om er met geloofsgenoten het Feest van de Eerstelingen te vieren. Op dit feest wordt van oudsher de eerste oogst van graan en de eerstelingen van het vee aan God geofferd. Dat gebeurt normaliter op de vijftigste dag na Pesach.

Vandaag gaat er iets bijzonders gebeuren: de Geest zal tijdens dit feest vele eerstelingen ‘oogsten’ die tot geloof komen in Jezus. Gods nieuwe wereld en de Afspraak is voortaan niet meer alleen voor de Joden (Israël), maar ook voor de niet-joden over heel de wereld!

De heilige Geest inspireert Petrus tot een toespraak die veel joden in het hart raakt. Ook hen die om de kruisiging van Jezus hebben geroepen. Hij spreekt met gezag; niet langer als leerling, maar als getuige, ambassadeur van Jezus Christus

Nu hun ogen opengaan, weten ze zich geen raad van schaamte en verdriet. Maar Petrus wijst ze de weg:er is hoop voor iedereen die Jezus aanneemt als de Messias, de Verzoener van zijn zonden, de Weg tot God, wordt gered.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 april.

©Elise G. Lengkeek
Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.