Leesmenu 5 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 5 december.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 5 december – Dagtekst

 Gods zegen vermenigvuldigd

23 Op die dag zal er een weg lopen van Egypte naar Assyrië. Dan zullen de Assyriërs naar Egypte komen en de Egyptenaren naar Assyrië, en samen zullen zij de HEER dienen. 24 Op die dag zal Israël zich als derde bij Egypte en Assyrië voegen, tot zegen voor de hele wereld. 25 Want de HEER van de hemelse machten zal hen zegenen met de woorden: ‘Gezegend is Egypte, mijn volk, en Assyrië, werk van mijn handen, en Israël, mijn bezit.’

Morgengebed: Jesaja 19:23-25  

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

Andere tijden

Jesaja richt in opdracht van God de telescoop op andere tijden. Zij zullen aanbreken. Maar niet eerder dan dat God zijn volk heeft gestraft voor zijn ontrouw. Dat geldt ook voor de volken die het oordeel van God hebben uitgevoerd en daarna in arrogante zelfoverschatting hun boekje te buiten zijn gegaan.

Wat zullen deze woorden uitwerken? God hoopt dat Juda ontmoedigd raakt om door te gaan met het voorbereiden van bondgenootschappen. Verbonden waarvan zij hopen, dat die hen zullen beschermen tegen een gevreesde aanval van Assyrie, een volk dat steeds groter, sterker en arroganter wordt.

Maar de leiders en het volk krijgen nu alvast te horen wat God straks met Egypte en Babylonië gaat doen. Die acties van de leiders van Juda hebben dus totaal geen zin.

Uit Jesaja’s profetie blijkt dat de naties op wie zij denken te kunnen vertrouwen net zo kwetsbaar zijn als zijzelf. Dat zou de Judeeërs toch op z’n minst aan het nadenken moeten zetten?

Toch zal pas na de clash van het oordeel het besef doorbreken dat God goed en heilig is, trouw en rechtvaardig. Niet alleen bij het restant van Gods volk, maar ook bij hun beulen.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm