Leesmenu 5 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 5 juli. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 5 juli.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 5 juli  – Dagtekst

Koning Darius stuurt een brief terug

6 Toen stuurde Darius deze brief terug:
‘Aan Tattenai, de provinciebestuurder van Trans-Eufraat, en aan Setar-Boznai en de andere bestuurders.
Jullie moeten de bouwers van de tempel niet tegenhouden.7 Laat het werk doorgaan! De bestuurder van Juda en de andere leiders mogen de tempel bouwen op de plek waar de oude tempel stond.
8 Bovendien moeten jullie de leiders van de Judeeërs helpen bij de bouw van de tempel van God. Jullie moeten alles wat ze nodig hebben, direct betalen van de belastingen uit de provincie Trans-Eufraat.
9 Ook moeten jullie de priesters in Jeruzalem elke dag alles geven wat ze nodig hebben voor hun offers. Dus jonge stieren, rammen, jonge schapen, graan, zout, wijn en olijfolie. 10 Dan kunnen ze offers brengen aan de God van de hemel. En dan kunnen ze bidden voor het leven van mij en mijn zonen.
11 Iedereen die niet luistert naar mijn bevel, zal gedood worden. Hij wordt opgehangen aan een paal die uit zijn eigen huis gesloopt is. En zijn huis wordt helemaal verwoest.
12 Ik hoop dat iedereen die ongehoorzaam is, gestraft wordt door de God van de tempel in Jeruzalem. Iedereen die deze tempel probeert te verwoesten, zal gedood worden door God.
Dit is een bevel van mij, koning Darius. Alles moet precies gebeuren zoals ik het gezegd heb.’

Avondgebed: Ezra 6:6-12

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De valse aanklacht

De omwonende buren, die niets met God te maken willen hebben, proberen keer op keer de bouwers te ontmoedigen. Niets lijkt te helpen. Dan proberen ze het via een aanklacht die ze indienen bij de nieuwe koning Darius (Xerxes). Die weet mogelijk niets over het beleid van zijn voorganger Cyrus.

Ze slagen in hun plan. Darius slaat de schrik om het hart. Stel dat het waar is dat die Israëlieten hun tempel en stad versterken om straks de belastingen te ontduiken… Hij laat de herbouw van de tempel en de stadsmuur van Jeruzalem per direct stoppen.

De frustratie is groot onder de bouwers. Ze kunnen niet afmaken waaraan ze met zoveel goede moed zijn begonnen. De dienst aan de God loopt gevaar! Hoe moet het nu verder?

Na circa vier jaar grijpt God zelf in. Twee profeten, Haggai en Zacharia, krijgen opdracht verder te gaan met de tempelbouw. Op hun dienstreis zoeken de inspecteurs van de koning de confrontatie met de bouwers. Per brief vragen ze de koning of hij via de archieven wil uitzoeken wat Darius destijds had besloten over de bouw.

Maar wat ontdekt koning Darius dan?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.