Leesmenu 5 juni

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 5 juni. 

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 5 juni  – Dagtekst

Orde in de kerk

26 Vrienden, wat ik jullie wil zeggen, is dit: Als jullie bij elkaar komen, gebeurt er van alles. Er worden liederen gezongen, en er wordt uitleg gegeven over het geloof. Sommige mensen vertellen over de bijzondere ervaringen die God hun geeft. Anderen spreken in vreemde klanken, en weer anderen leggen uit wat die klanken betekenen. Maar bedenk altijd dat die dingen moeten helpen om elkaars geloof sterker te maken.
27 Als je in vreemde klanken spreekt, doe dat dan in een klein groepje van twee of drie personen. Jullie moeten dan één voor één spreken. Bovendien moet er iemand bij zijn die kan uitleggen wat die klanken betekenen. 28 Maar als er niemand uitleg kan geven, zwijg dan. Natuurlijk mag je thuis altijd in vreemde klanken spreken. Want dan spreek je alleen tegen God.
29-32 Er mogen niet meer dan twee of drie mensen een boodschap van God vertellen. En ze moeten één voor één spreken. Stel dat iemand aan het spreken is, en een ander krijgt op dat moment een boodschap van God. Dan moet de eerste zwijgen.
Mensen die Gods boodschap vertellen, moeten dat doen in woorden die iedereen kan begrijpen. Dan kan iedereen meepraten over de betekenis van de boodschap. En zo kan iedereen ervan leren en nieuwe moed krijgen.33 Onze God wil vrede en orde. Daarom is er orde bij alle christenen in de hele wereld. En dus moet er ook orde zijn bij jullie in de kerk.

Vrouwen moeten zich goed gedragen

34-35 Vrouwen mogen niet zomaar wat zeggen in de kerk. Ze moeten zwijgen en luisteren. Als ze iets willen weten, kunnen ze dat thuis aan hun man vragen. Want het is een schande als een vrouw zomaar iets zegt in de kerk. Trouwens, overal waar groepen mensen bij elkaar zijn, moeten de vrouwen zwijgen. Dat staat ook in onze wetten.
36 Luister! Jullie waren niet de eerste christenen in deze wereld. En jullie zijn ook niet de enige christenen. Jullie moeten je gedragen zoals alle andere christenen.

Nachtgebed: 1 Korintiërs 14:26-36

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Waarom legt Paulus vrouwen het zwijgen op?

Eerst heeft Paulus uitgelegd dat man en vrouw beiden in Jezus Christus hersteld zijn in hun oorspronkelijke relatie. En nu legt hij de vrouw het zwijgen op (in vers 34-35)? Waarom?

Bijbellezen vraagt allereerst een ontvankelijk hart dat probeert te begrijpen wat je leest;maar wel in samenhang met het hele verhaal en de omstandigheden van die tijd (lectio divina).

Terug naar Paulus’ brief aan deze pasbekeerde christenen. Het nieuws over Jezus’ reddingswerk heeft al veel in hun leven ten goede veranderd. Maar in hun samenkomsten zijn ze nog zoekend. Hoe moeten ze met elkaar omgaan? Hoe aanbid je samen God?

Veel vrouwen in die gemeente zijn rijk én geëmancipeerd. Nu ze hun vrijheid in Christus hebben gevonden, gaan ze daar trots mee om, zonder gevoel voor hun omgeving. Zij treden graag in het openbaar op de voorgrond en kleineren anderen. Dat leidt tot veel onrust, ruzies en jaloezie. En neemt de vrede van Jezus weg, die juist zo kenmerkend is voor herstelde verhoudingen .

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.