Leesmenu 5 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 5 november.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 5 november – Dagtekst

De Heer komt onverwacht

1 Vrienden, ik hoef jullie niet te schrijven wanneer die dingen zullen gebeuren. 2 De dag dat de Heer terugkomt, komt onverwacht. Net zo onverwacht als een dief die ’s nachts komt stelen. Dat weten jullie heel goed.
3 De mensen zullen denken dat er vrede is, en dat ze veilig zijn. Maar dan opeens zal de Heer komen, net zoals opeens de weeën beginnen bij een vrouw die gaat bevallen. Opeens zal er ellende en verwoesting zijn, en niemand zal kunnen vluchten.
4-7 Maar, vrienden, jullie zullen niet plotseling overvallen worden door de komst van de Heer. Want jullie geloven in hem. Jullie horen bij het licht, niet bij het donker.

Wees klaar voor de komst van de Heer

Wij horen niet bij de nacht en het donker, wij horen bij de dag. We moeten dus dingen doen die passen bij de dag. We moeten goed opletten en helder blijven denken. Andere mensen horen bij de nacht. Zij denken niet aan wat er gaat gebeuren. Het lijkt alsof ze slapen, of dronken zijn.
8-9 Maar wij horen bij de dag. We moeten dus helder blijven denken. En we moeten op alles voorbereid zijn, net als soldaten die een harnas en een helm dragen. Ons harnas, dat is ons geloof en onze liefde voor elkaar. En onze helm, dat is ons vertrouwen. Want we vertrouwen erop dat we gered worden door onze Heer Jezus Christus. God wil ons niet straffen, maar redden!
10 Jezus is voor ons gestorven. Daarom zullen we voor altijd bij hem zijn, nadat hij uit de hemel gekomen is. En het maakt niet uit of we dan dood zijn of nog leven. 11 Blijf elkaar daarom moed inspreken, en blijf elkaar helpen.

Nachtgebed: 1 Tessalonicenzen 5:1-11

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

De dag van Gods terugkeer verrast iedereen

Die terugkomst van Jezus is overigens een issue op zichzelf geworden voor veel gelovigen in Tessalonica. Er is de nodige onrust over ontstaan. Sommigen denken dat het morgen gaat gebeuren. Ze zijn alvast gestopt met werken; tot grote irritatie van anderen die er helemaal niet zo zeker van zijn dat Jezus binnenkort terugkomt.

Ze vragen Paulus dus wat nu precies de bedoeling is; hoe het zal het gaan…

Paulus antwoordt verrassend gedetailleerd. Hij bevestigt dat niemand weet wanneer die dag aanbreekt. Zelfs Jezus (nog niet (Mat.24:36). Maar zowel Jezus zelf als Paulus benadrukken dat het ineens zo ver zal zijn. Zoals een zwangere vrouw plotseling wordt overvallen door barensweeën wanneer haar tijd gekomen is

De dag zal hier beginnen of daar ten einde lopen zoals  alle andere. De een werkt, de ander viert vakantie, terwijl op andere plekken bloedige worden gepleegd: alles waarmee de doorsnee berichtgeving van de media ons dagelijks confronteren. Daarom is het belangrijk om er altijd in je hart op voorbereid te zijn God te ontmoeten, zegt hij. Niemand weet wanneer de dag van de Heer komt, evenmin als het moment van iemands dood, die alle wegen naar God en anderen afsluit.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm