Leesmenu 5 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 5 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 5 oktober – Dagtekst

Ik verlang naar de Heer

(…) 4 Heer, laat mij zien hoe ik moet leven,
wijs mij de goede weg.
5 Leer me om trouw te zijn aan u,
zeg me wat ik moet doen.
Want u bent mijn God,
u bent mijn redder.
Ik hoop op uw hulp,
elke dag weer.

6 U bent altijd goed geweest voor uw volk.
Wees dan nu ook goed voor mij.
7 Toen ik jong was,
heb ik veel verkeerd gedaan.
Heer, vergeet het!
Denk daar niet meer aan.
U bent toch goed en trouw?

Morgengebed: Psalm 25:4-9

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

‘Mag ik dan bij jou…’

In doorwaakte nachten, op de vlucht voor Saul, heeft David veel tijd om na te denken. Hij pakt vaak zijn harp om er een lied op te tokkelen. Soms zijn het strijdvaardige liederen, maar er wellen ook vaak ‘liedjes van verlangen’ op in zijn hart. Liedjes die we vanwege de verbondenheid met God psalmen zijn gaan noemen.

Sommige psalmen van David raken in de kern aan een onstilbaar verlangen dat in ons allemaal is gelegd. Niet voor niets is de populaire song Mag ik dan bij jou van de cabaretière Claudia de Breij al door miljoenen beluisterd

David houdt echt van God. Het gevoel dat de Almachtige en Eeuwige naar hem omziet en hem beschermd, vervult hem met ontzag en blijdschap. Maar er is ook altijd angst dat God hem ooit zijn jeugdzonden zal nadragen. Vaak vraagt hij aan God: U bent toch niet boos op me?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm