Leesmenu 6 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 6 december.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 6 december – Dagtekst

Een boodschap voor Seïr

11 Onheil over Duma.
Uit Seïr hoor ik roepen:
‘Wachter, hoelang nog duurt de nacht?
Wachter, hoelang nog duurt de nacht?’
12 En de wachter antwoordt:
‘Een nieuwe dag breekt aan,
maar daarna een nieuwe nacht.
Vraag als u wilt vragen,
kom maar terug!

Morgengebed: Jesaja 21:11-12

 De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De deur op een kier

De oase Duma ligt in het noorden van Arabië, in de nabijheid van het Seïrgebergte, waar de afstammelingen van Esau wonen – de woeste tweelingbroer, van ‘vader’ Jakob’- die ooit door Jakob bestolen werd van de zegen voor de eerstgeborene. Esau wordt ook wel Edom genoemd (Gen. 36:8).

De naam Seïr betekent ‘stilte’. Jesaja moet in opdracht van God de stilte rondom Edom verbreken. Tot nu toe heeft God nog geen oordeel over Edom uitgesproken. De relatie tussen Edom en Israël is nooit vriendschappelijk geworden. Dat had hun vader Isaak al voorzien (Gen. 27:39).

God zet hier nog de deur op een kier voor het broedervolk van Israel. Ze kunnen bij God terecht als ze vragen hebben aan God. Hij nodigt ze uit bij hem te komen en af te zien van wraak op Israel. Ze kunnen hun eigen lot nog keren…

Wat de beeldspraak betreft: de nacht staat voor de verdrukking die Edom nogmaals moet verduren van de Assyriërs. De nieuwe morgen waar de wachters zo naar uitkijken, staat symbool voor de vrijheid die Edom tegemoet mag zien.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 6 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm