Leesmenu 7 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 7 december.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 7 december – Dagtekst

Jesaja heeft geen hoop meer

14 De mensen die nog leven, juichen. In het westen spreekt iedereen over de grote daden van de Heer. 15 In het oosten zingen ze over zijn grote macht. En op de eilanden vertellen ze wat de God van Israël gedaan heeft. 16 Ook in de verste landen hoor je de mensen zingen: ‘Breng eer aan de Heer, hij is rechtvaardig!’
Maar ik roep: Ik heb geen hoop meer! Het loopt slecht met me af. Overal is onrecht en geweld, overal worden misdaden gepleegd.

Avondgebed: Jesaja 24:14-16

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Waarom is Jesaja wanhopig?

Wat is er aan de hand met de profeet Jesaja? Na de plundering en verwoesting van de aarde, is het toch fantastisch dat er onder de overlevenden dankbare mensen zijn, die God lof en eer toe zwaaien?

Maar Jesaja ziet met zijn profetische blik veel verder in de toekomst.

En wat hij ziet, vervult hem met ontzetting. Mensen die wel de mond vol hebben van God, maar in hun dagelijks leven ordinaire tegenstanders zijn van wat rechtvaardig is en goed? Niets is meer ontwrichtend voor een maatschappij, dan wanneer zij gedomineerd wordt door mensen, die verraderlijk zijn in wat ze zeggen en doen.

Die profetie reikt zelfs tot in onze tijd. Eerst heeft Jesaja moeten toezien welk vreselijk oordeel de aarde treft, doordat  de mensen die daarop wonen, haar stelselmatig geplunderd hebben,  om zichzelf te verrijken. Ten koste van hun eigen leefmilieu en dat van minder bedeelden, dieren en planten. Ze hebben hun allereerste opdracht als mens verzaakt om goed voor  de aarde te zorgen, zodat zij met hun kinderen, de dieren en de planten samen een goed en gelukkig leven zouden hebben.

De prijs die we daar vandaag  voor betalen, is al een deel van het oordeel dat we over onszelf hebben afgeroepen: de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 7 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm