Leesmenu 7 februari

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 7 februari.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 7 februari  – Dagtekst

Mozes vraagt of hij de Heer mag zien

18 Daarna zei Mozes: ‘Laat mij toch zien wie u bent!’ 19 De Heer zei: ‘Ik zal in stralend licht voor je langs gaan. Ik zal mijn naam roepen. Mijn naam betekent: Ik zal goed zijn voor wie ik goed wil zijn. Ik zal zorgen voor wie ik wil zorgen.
20 Maar je zult mijn gezicht niet kunnen zien. Want geen mens kan blijven leven als hij mijn gezicht gezien heeft.
21 Er is een plek op de rots waar je dicht bij me kunt staan. 22 Als ik in stralend licht voorbijkom, zal ik je in een grot laten staan. Ik zal je met mijn hand bedekken tot ik voorbij ben. 23 Dan zal ik mijn hand weghalen en dan kun je mij van achteren zien. Maar mijn gezicht mag niemand zien.’

Morgengebed: Exodus 33: 18-23

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De bijzondere positie van Mozes

Mozes heeft al heel wat meegemaakt met het volk Israël, waarover God hem heeft aangesteld als leider. Keer op keer moet hij teleurstellingen en wanhoop incasseren, omdat het volk niet echt begrijpt welk belang hun uittocht uit Egypte heeft. Hoe houdt Mozes het vol om deze taak – dag in, dag uit – op zich te nemen? Als middelaar tussen het gewone volk en God heeft hij een bijzondere positie. Alleen hij heeft een intieme en vertrouwelijke omgang met God.

Mozes verlangt God te zien

Na veertig dagen in Gods nabijheid te zijn geweest, heeft Mozes een intens verlangen om nog meer van Gods majesteit te mogen zien. Voor en na Mozes zijn er heel wat mensen (geweest) die snakken naar een glimp van God.  Maar oog in oog staan met de volheid van Gods heerlijkheid is voor een sterfelijk mens onmogelijk! (Zie Joh. 1:18a, 6:46; 1 Tim. 1:17 en 6:15-16; 1 Joh. 4:12) Maar God maakt het wel mogelijk dat ‘wie zuiver is van hart’ (zoals Jezus zegt in Matt. 5:8) Hem zal ervaren.

Godservaring: een persoonlijke ommekeer

Godservaringen zijn heel persoonlijk. Mensen die God in hun leven hebben ervaren middenin een crisis, of soms totaal onverwacht tijdens hun werk of vakantie, zijn daarna niet meer wie ze voorheen waren. Er komen andere prioriteiten en verlangens op in hun hart, om in hun dagelijks leven dichter bij God te kunnen zijn. Maar wie is zo ‘zuiver van hart’ dat de nabijheid van God iets ‘aanraakbaars’ wordt in het dagelijks bestaan?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 7 februari.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.