Leesmenu 7 januari

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 7 januari.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 7 januari  – Dagtekst

God geeft een teken van zijn belofte

12-13 God zei verder: ‘Ik geef jullie voor altijd een teken van mijn belofte. Ik zet mijn boog in de wolken. Dat is het teken van mijn belofte aan jullie en aan alles wat op aarde leeft. 14 Steeds als ik veel wolken over de aarde stuur, zal er een regenboog tevoorschijn komen. 15 Dan zal ik denken aan mijn belofte aan jullie en aan alles wat leeft. Nooit meer zal het water iedereen doden en alles verwoesten. 16-17 Als de regenboog in de wolken verschijnt, zal ik die boog zien. Dan denk ik aan mijn belofte. Die belofte geldt voor altijd.’

Morgengebed: Genesis 9:12-17

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Nogmaals de vrouw versus de slang

Die moederbelofte uit Genesis 3:15  -zie ook leesmenu 4 januari – krijg je nogmaals mee. Hij staat prachtig beschreven in de NBG-vertaling van 1951, omdat in die oude taal goed tot uitdrukking komt dat het ‘zaad’ (lees nageslacht  of nakomelingen) van de vrouw, Gods Zoon geboren zal worden, die door Zijn offer al wie God met een gelovig hart aanneemt, tot kinderen van God maakt, die met, in en door Hem zullen Satans zaad (nageslacht, volgelingen) en zijn macht zullen overwinnen.

15. En Ik zal vijandschap zetten tussen u en de vrouw, en tussen uw zaad en haar zaad; dit zal u de kop vermorzelen en gij zult het de hiel vermorzelen.

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: NBG © 1951 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Het symbool van de regenboog

Na een periode van veertig dagen zondvloed en nog eens veertig dagen wachten, is er eindelijk grond onder de voeten is om een nieuw bestaan op te bouwen. Noach komt met zijn familie en alle dieren uit de ark. God legt Noach uit hoe het leven op aarde voortaan zal zijn.

Het klimaat en de natuur zijn veranderd. Er zullen vanaf nu seizoenen zijn die elkaar afwisselen. Mens en dier zullen elkaar in principe schuwen en hun relatie is voortaan getekend door geweld en angst. Ook de onderlinge verhoudingen tussen mensen komen onder drukte staan van machtsmisbruik en slavernij.

Daar komt pas een einde aan als die belofte van God aan Adam uitkomt (Genesis 3: 15). Maar wat houdt die belofte dan precies in?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 7 januari.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Voor € 12,50 verkrijgbaar bij elke boekhandel of online. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm</a