Leesmenu 7 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 7 juli.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 7 juli  – Dagtekst

Nehemia vraagt God om hulp

4 Toen ik dat hoorde, moest ik huilen. Dagenlang zat ik op de grond. Ik huilde, en ik at en dronk niets. Ik deed niets anders dan bidden tot de God van de hemel.
5 Ik zei: ‘Heer, u bent de God van de hemel. U bent een machtige God. U doet wat u belooft. U bent goed voor de mensen die van u houden, en die leven zoals u het wilt. 6 Luister alstublieft naar mij! Zie hoe ik dag en nacht tot u bid voor de Israëlieten die u dienen.
Ik en mijn familie en de rest van mijn volk hebben grote fouten gemaakt.7 Wij hebben ons niet gehouden aan de wetten en regels die u aan uw dienaar Mozes gegeven hebt. We hebben veel verkeerde dingen gedaan.
8 Heer, denk toch aan wat u tegen Mozes gezegd hebt! U zei: ‘Israëlieten, luister. Als jullie mij ontrouw zijn, zal ik jullie wegjagen naar verre landen. 9 Maar als jullie dan weer naar mij willen luisteren en doen wat ik wil, dan laat ik jullie terugkomen. Ook al wonen jullie helemaal aan de andere kant van de wereld! Ik breng jullie allemaal terug naar je eigen land. Want dat is de plaats waar jullie mij moeten vereren. Die plaats heb ik zelf voor jullie uitgekozen.’
10 Heer, vergeet de Israëlieten niet. Zij zijn uw volk, zij dienen u. U hebt hen vroeger uit Egypte bevrijd, en u hebt toen uw grote kracht laten zien. 11 Luister alstublieft naar mijn gebed. Luister naar het gebed van alle mensen die u willen dienen. Zorg ervoor dat de koning doet wat ik hem ga vragen. Laat mijn plan zo snel mogelijk lukken.’
In die tijd kwam ik als wijnschenker regelmatig bij koning Artaxerxes.

Morgengebed: Nehemia 1 verzen 4-10

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Nehemia’s betrokkenheid

We schrijven 446 jaar voor Christus. De terugkeer uit de ballingschap op last van koning Cyrus is inmiddels 91 jaar geleden. De herbouw van de tempel en Jeruzalem is afgerond, maarhet volk wordt door zijn ontrouw opnieuw een mikpunt van spot.

De Joodse Nehemia is in ballingschap geboren en leidt aan het Perzische hof een comfortabel en luxe leven. Hij is schenker aan het hof is van koning Artasachsasta (Artaxerxes), wanneer hij bezoek krijgt van zijn broer Chanani.

Het bericht van zijn broer met het slechte nieuws over het lot van zijn volksgenoten en de ramp die Jeruzalem heeft getroffen, maakt hem erg van streek. Zijn rouwklacht en gebed tot God lijkt veel op dat van Ezra, dat we gisteren lazen.

Artasachsasta merkt op dat Nehemia verdrietig is. Hij is bereid te luisteren naar wat Nehemia op het hart drukt en geeft hem de ruimte die hij nodig heeft. Hoe bijzonder dat is?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 7 juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.