Leesmenu 7 juni

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 7 juni. 

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.
NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 7  juni  – Dagtekst

Slot van de brief

De hulpactie voor Jeruzalem

1 Ten slotte wil ik jullie nog iets schrijven over de actie om de christenen in Jeruzalem te helpen. Ik heb de christenen in Galatië verteld hoe ze daaraan mee kunnen doen. En voor jullie geldt hetzelfde als voor hen. 2 Jullie moeten niet wachten met het inzamelen van geld tot ik bij jullie ben. Nee, ieder van jullie moet nu al elke zondag geld apart leggen. Maar alleen het geld dat je kunt missen. 3 Als ik bij jullie kom, kan al het geld opgehaald worden. Dan moeten jullie een paar mensen uit jullie kerk uitkiezen om het geld naar Jeruzalem te brengen. Ik zal hun een brief meegeven, zodat de christenen in Jeruzalem hen hartelijk ontvangen. 4 Of ik zal zelf met hen meereizen naar Jeruzalem, als dat beter is.

Nachtgebed: 1 Korintiërs 16:-1-4

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Deel van een groter geheel

De gemeente in Korinthe staat niet op zichzelf. De gelovigen vormen een veel bredere gemeenschap met de christenen in andere kerken verspreid over Klein-Azië, en ook met de kerk in Jeruzalem. De gemeente aldaar heeft het bijzonder moeilijk. Veel mensen zijn hun inkomen kwijtgeraakt door de hevige vervolging waaraan ze blootstaan. Boetes, verlies van werk, positie: de vernederingen die Jezus Zijn volgelingen heeft voorspeld, blijven ook hen niet bespaard.

Praktische tips voor de collecte

Gaat hun lijden ook medechristenen aan het hart die ver van die brandhaard verwijderd zijn? Paulus leert dat als éèn lidmaat van het lichaam van Christus (de kerk)  lijdt, dat alle leden lijden. Geld, rijkdom en positie zijn zaken waar de Korintiers zich erg druk om maken, zo blijkt uit de brief van Paulus. Dus besteedt hij ook bij zijn afscheid ook aandacht aan praktische tips die het inzamelen van al die vrijwillige gaven wat vergemakkelijkt.

Van sabbat naar zondag

Opvallend is trouwens zijn aanbeveling om dat op de eerste dag van de week te doen. Anders dan de joden die zich aan de sabbat houden, onderscheiden christenen zich vanaf het eerste uur door op de 1e dag van de week samen te komen: op zondag dus. Ze doen dat in navolging van Jezus zelf, die na Zijn opstanding op de 1e dag van de week zich vertoont aan Zijn leerlingen en opnieuw het brood deelt voor hun ogen.  Waarna ook de heilige Geest op de 1e dag van de week wordt uitgestort, 50 dagen na Pasen.

Zie ook:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 7 juni.

©Elise G. Lengkeek
Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.