Leesmenu 8 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 8 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 8 augustus – dagtekst

Wie volhoudt, krijgt het eeuwige leven

12 Als je het moeilijk hebt, als je geloof getest wordt, houd dan vol! Dan zul je gelukkig zijn. Want God zal je het eeuwige leven geven. Dat is de beloning die hij beloofd heeft aan de mensen die van hem houden.
13 Stel dat je verleid wordt om iets verkeerds te doen. Zeg dan nooit: ‘God probeert mij te laten zondigen.’ Want God zal nooit iemand verleiden om te zondigen, en God kan zelf ook nooit verleid worden om iets verkeerds te doen. 14 Nee, als je verleid wordt om slechte dingen te doen, komt dat altijd door je eigen slechte verlangens. Want daar luister je graag naar. 15 Maar die verlangens zorgen ervoor dat je zondigt. En zonde leidt uiteindelijk tot de dood.
Nachtgebed: Jakobus 1:12-16

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

De dood of de gladiolen

Of het de wielrenner Gerrie Knetemann was die voor het eerst met deze uitdrukking op de proppen kwam, is niet zeker. Hij staat inmiddels wel in het Wielerwoordenboek (2010) en drukt uit dat het ‘alles of niets’ is voor een renner die gaat sprinten om een podiumplek te bemachtigen. Bij de gladiatorengevechten- populair onder de Romeinen – werd een gladiator of gedood of bedolven onder de gladiolen

Bij de wedloop van het geloof  gaat het net zo, zegt de Jezus’ jongere broer, de apostel Jakobus in zijn brief aan de verstrooide Joden in het Middellandse Zeegebied.

Niemand ontkomt aan belangrijke keuzes voor de rest van zijn leven.

Maar: hoe vaak wordt een mens juist niet beproefd (of verleid) op die cruciale momenten? Hoe kan Jakobus nou zeggen dat je gelukkig wordt van beproevingen of verzoekingen? (Het Griekse peirasmos in de grondtekst kan zowel beproeving als verzoeking betekenen.)

Jakobus weet dat sommigen over God denken zoals de Grieken doen: hun goden krijgen er de schuld van dat mensen zondigen. Hij stelt daartegenover hoe anders Gόd is…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.