Leesmenu 8 mei

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 8 mei.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 8 mei  – Dagtekst

Je herkent mensen aan hun daden

15 Pas op voor valse profeten. Ze lijken goed, maar ze zijn slecht. Ze lijken zo onschuldig als schapen, maar ze zijn zo gevaarlijk als wolven. 16-17 Je kunt valse profeten herkennen aan hun slechte daden.
Het is net als met bomen. Je kunt geen druiven of vijgen plukken van een doornstruik. Een goede boom geeft goede vruchten, een slechte boom geeft slechte vruchten.18 Een goede boom kan geen slechte vruchten geven, en een slechte boom kan geen goede vruchten geven. 19 Alle bomen zonder goede vruchten worden omgehakt en in het vuur gegooid.
20 Je kunt dus aan iemands daden zien of hij goed is of slecht.

Doe wat God wil

21 Mensen die mij Heer noemen, komen niet vanzelf in Gods nieuwe wereld. Daar komen alleen de mensen die doen wat mijn hemelse Vader wil.
22 Ik zal terugkomen om recht te spreken. Dan zullen veel mensen tegen mij zeggen: ‘Heer, bij alles wat we deden, hebben we uw naam genoemd. Toen we vertelden over Gods plannen, toen we kwade geesten wegjaagden, en toen we wonderen deden.’
23 Maar dan zal ik tegen die mensen zeggen: ‘Ik ken jullie niet. Jullie hebben steeds weer dingen gedaan die God niet wil. Ik wil jullie niet meer zien!’

Middaggebed: Matteüs 7:15-23

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Hoe hoog ligt de lat?

Jezus legt de lat hoog voor het binnengaan in Gods nieuwe wereld, waar vrede en harmonie mensen met elkaar en God verbinden. Mensen die mooie gaven van God hebben gekregen, dragen dus een enorme verantwoordelijkheid in wat ze daarmee doen. God verspreidt zijn glorie via de gaven die zijn kinderen ontvangen om te genezen, te profeteren en wonderen te doen. Maar Jezus tekent daarbij aan: voor wie of wat doe je het, als je die gaven hebt?

Ga je voor je eigen eer en glorie, of wil je anderen de weg wijzen naar Gods goedheid en genade? Dat laatste kan niet zonder ook duidelijk te maken wat Gods wil is voor het samenleven met Hem en met anderen. Daarom komt Jezus met deze harde boodschap: je kunt nog zo gelovig en heilig zijn, profeteren tot je erbij neervalt en wonderen doen in mijn naam. Maar het helpt je niet, wanneer je anderen niet aanspoort Gods wil te doen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 8 mei.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.