Leesmenu 8 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 8 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 8 oktober – Dagtekst

Ik heb geen kracht meer

10 Heer, u weet wat ik nodig heb,
u kent mijn verdriet.
11 Mijn hart bonst hevig,
ik heb geen kracht meer,
ik zie niets meer.

12 Mijn vrienden zien hoe ik lijd,
maar ze komen niet bij me.
Zelfs mijn familie blijft weg.
13 Mijn vijanden willen me grijpen en doden,
ze maken me bang.

Mijn vijanden vertellen leugens,
elke dag weer.

Morgengebed:  Psalm 38:10-13

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

Wat is je laatste kracht?

 David is er slecht aan toe. Zijn vijanden belagen hem voortdurend en verspreiden leugens over hem, terwijl ook zijn familie het af laat weten tijdens een ziekte die hem dreigt te slopen. Zijn laatste krachten voelt hij wegebben. Zijn enige sprankje hoop is dat God toch naar hem wil luisteren en hem zal redden.

Wanneer ik deze Psalm lees, moet ik onmiddellijk aan Job denken (Job 6:4) en aan Jezus. David, Job en Jezus delen precies dezelfde ervaring. Waarom heeft God mij verlaten, roepen ze vertwijfeld uit (zie ook Psalm 22:2).

Straft God hen? Job begrijpt dat helemaal niet, en hij pijnigt zijn hersens wat hij verkeerd gedaan zou hebben. Voor David lijkt het anders te liggen. Hij zegt in vers 19 dat hij zijn schuld aan God wil belijden; dat hij gekweld wordt door zonden. En Jezus op zijn beurt wéét dat God hem op dat moment de zwaarst mogelijke straf oplegt, als vergelding voor alle zonden van de wereld. Wat hebben deze drie profeten met elkaar gemeen?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 8 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm