Leesmenu 9 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 9 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 9 augustus

Geen woorden, maar daden!

18 Men kan tegenwerpen: De een heeft geloof en de ander stelt daden. Maar dan zeg ik: Bewijs mij maar eens dat iemand geloof kan hebben zonder daden te stellen! Dan zal ik uit mijn daden mijn geloof bewijzen. 19 U gelooft dat er één God is? Uitstekend! Maar dat geloven de demonen ook, en die sidderen van angst! 20 Waar zit uw verstand? Wilt u het bewijs dat geloven zonder daden waardeloos is? 21 Waarom werd onze vader Abraham door God rechtvaardig verklaard? Was dat niet vanwege de daad die hij stelde, toen hij zijn zoon Isaak op het altaar offerde? 22 U ziet dus dat zijn geloof samenging met de daad; zijn geloof werd volmaakt door zijn daden. 
Nachtgebed Jakobus 2:18-21

 De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Geen woorden, maar daden

‘Geen woorden, maar daden’: die ene zin uit het clublied van Feyenoord is sinds 1961 in onze volksziel blijven hangen. En in Ze bepalen ook  heel wat verkiezingsprogramma’s van politieke partijen.

Ook de apostel Jakobus legt de vinger bij de zin van geloof zonder daden? Wat betekenen mooie beloften als ze niet worden omgezet in daden? Zeggen dat je in God gelooft, maar je niet bekommer! om anderen, die jouw hulp nodig hebben: dat gaat er niet in bij de apostel Jakobus.

Een leven dat lukt, is gebaseerd op slechts twee principes: God liefhebben boven alles en  anderen als jezelf (Mat 22:37-38). Deze woorden van zijn broer Jezus herinneren iedereen aan Gods richtlijnen voor een goed leven.

Wie in God gelooft, ontvangt dat geloof door genade. Wie het niet heeft en ernaar verlangt, mag bij God aankloppen. Het is gratis, maar niet goedkoop. Hoe dat zit?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 5 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm