Leesmenu 9 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 9 december.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 9 december – Dagtekst

De Heer zorgt voor zijn volk

Het lied over de wijngaard

2 Als de Heer komt, moeten jullie dit lied zingen:

3 ‘Ik ben de Heer,
en mijn volk is mijn wijngaard.
Ik zorg voor mijn wijngaard,
ik geef hem steeds weer water.
Dag en nacht bewaak ik hem,
ik zorg dat niemand hem vernielt.
4 Als ik onkruid in mijn wijngaard vind,
dan haal ik het woedend weg,
en ik steek het in brand.

Dat onkruid is de vijand.

Maar ik zal niet altijd kwaad zijn.
5 Als de vijand echt vrede wil,
en door mij beschermd wil worden,
zal ik hem niet vernietigen.
6 Want als de vijand vrede wil,
dan zal het goed gaan met mijn volk,
dan zullen ze gelukkig zijn.
Dan groeien er zo veel vruchten op het land,
dat ze de hele aarde bedekken.’

Avondgebed: Jesaja 27:2-6

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Voor wie op zoek is naar vrede

Heel het boek Jesaja ademt Gods liefde in en uit. We leren God kennen als de Eeuwige, de Enige, de Almachtige, de Rechtvaardige. Maar ook als de Redder, de Hoop en Heelmaker van alles wat kapot gemaakt is door de zonde.

Daarom moet Jesaja vertellen aan mensen die doof zijn voor zijn teksten over wat Gods plannen zijn. Niet alleen  met zijn eigen volk, maar ook met vijanden van God en van het volk. En ten slotte ontvouwt Jesaja Gods plan met de hele wereld.

Toch geven vers 5 en 6 te denken. De God die zich nooit laat compromitteren en die geen deals sluit met zijn tegenpartij, ontfermt zich nu over vijanden die zich hebben bekeerd?

Het is waar:God is zo anders dan wij, mensen. Hij zal nooit liefde of trouw afdwingen zoals mensen soms doen, door een ander desnoods met behulp van chantage aan zich te binden. Maar Hij is en blijft ook Heer van een schepping waarover Hij besloten heeft, dat die al zijn zorg, aandacht en liefde waard is. En die Hij wil ontdoen van de woekerplanten van het kwaad. Zodat voor iedereen die wil komen, de weg vrij wordt naar zijn hart. Ook voor vijanden die vrede willen.

Mijn geijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 9 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm