Witte Donderdag
Witte Donderdag. Weten wie je gaat verraden en toch met hem je brood delen en hem de voeten wassen. Het verdiept Jezus’ lijden intens.
Witte donderdag. Waar komt die naam toch vandaan? In de veertig dagen voor Pasen voert de kleur paars de boventoon in de liturgie. Dat zie je in zowel rooms-katholieke kerken als in veel protestantse kerken. Van witte donderdag tot Pinksteren wordt in de liturgie de kleur wit gebruikt.
De avond van Witte Donderdag is de avond waarop Jezus het Avondmaal instelde: het laatste maal met zijn leerlingen in de ‘oude setting’. Dat was tijdens de joodse sederavond, die voorafgaat aan het joodse Paasfeest (Pesach). Joden in de hele wereld herdenken met Pesach dat het volk onder leiding van Mozes wegtrok uit Egypte.
Zo begint het Paastriduum of Triduum sacrum: de heilige drie dagen tot aan de vespers van Paaszondag. Samen met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Drie dagen van intensief stilstaan bij het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus Christus.
Morgengebed lezing
- Psalmen 86
- Daniël 9
Keer terug naar Morgengebed
Middaggebed lezing
- Psalmen 87, 88
- Johannes 13 verzen 1 – 20
Keer terug naar Middaggebed
Avondgebed lezing
- Psalmen 89 verzen 1-19
- Jeremia 31
Keer terug naar Avondgebed
Nachtgebed lezing
- Psalmen 89 verzen 20- 53
- Johannes 13 verzen 21 – 38
Keer terug naar Nachtgebed
Deel dit bericht via Twitter
Start The Conversation