Witte Donderdag

Witte Donderdag. Weten wie je gaat verraden en toch met hem je brood delen en hem de voeten wassen. Het verdiept Jezus’ lijden intens.

@getijdengebed

Witte donderdag. Waar komt die naam toch vandaan?  In de veertig dagen voor Pasen voert de kleur paars de boventoon in de liturgie. Dat zie je in zowel rooms-katholieke kerken als in veel protestantse kerken. Van witte donderdag tot Pinksteren wordt in de liturgie de kleur wit gebruikt. 

De avond van Witte Donderdag is de avond waarop Jezus het Avondmaal instelde: het laatste maal  met zijn leerlingen in de ‘oude setting’. Dat was tijdens de joodse sederavond, die voorafgaat aan het joodse Paasfeest (Pesach). Joden in de hele wereld herdenken met Pesach dat het volk onder leiding van Mozes wegtrok uit Egypte.

Zo begint  het Paastriduum of Triduum sacrum: de heilige drie dagen tot aan de vespers van Paaszondag. Samen met Witte DonderdagGoede Vrijdag en Stille Zaterdag. Drie dagen van intensief stilstaan bij het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus Christus.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.